• itulau_fanua

tala fou

O lenei tusiga ua toe iloiloina e tusa ai ma le faiga fa'atonu ma faiga fa'avae Saienisi X. Ua fa'amamafaina e le au fa'atonu uiga nei a'o fa'amautinoa e sa'o le anotusi:
Mathematicians i le Iunivesite o Yorkshire, Cambridge, Waterloo, ma Arkansas ua faaatoatoaina i latou lava e ala i le sailia o se aiga vavalalata o le "pulou," o se foliga faakomepiuta tulaga ese e le toe faia pe a tiled, o lona uiga, o se chirality moni aperiodic monolith. David Smith, Joseph Samuel Myers, Craig Kaplan, ma Chaim Goodman-Strauss ua lomia se tala o loʻo faʻamatalaina ai a latou sailiga fou i le arXiv preprint server.
Na'o le tolu masina talu ai, na fa'ailoa mai ai e le au mathematician le mea ua ta'ua i totonu o le fanua o le Einstein form, na'o le pau lea o le fomu e mafai ona fa'aoga na o ia mo se ta'aloga e le o ni taimi. Latou te taʻua o se "pulou".
O le mauaina e foliga mai o le laʻasaga aupito lata mai lea i le 60-tausaga suʻesuʻega mo pepa. O taumafaiga muamua na maua ai le tele o poloka poloka, lea na na o le lua i le ogatotonu o le 1970s. Ae talu mai lena taimi, o taumafaiga e suʻe foliga o Einstein ua le manuia - seia oʻo ia Mati, ina ua faʻasalalau e le 'au o loʻo galulue i se galuega fou.
Ae o isi o loʻo faʻailoa mai e faʻapitoa le foliga o loʻo faʻamatalaina e le poloaiga e le o se taʻaloga aperiodic e tasi-ma o lona faʻata ata e lua taʻavale tulaga ese, taʻitasi e nafa ma le fatuina o foliga o loʻo faʻamatalaina e le poloaiga. Na foliga mai na ioe i le iloiloga a a latou uo, na toe iloilo e le au matematika e toafa o latou foliga ma iloa ai ina ua maeʻa sina suiga, ua le toe manaʻomia le faʻata ma o loʻo faʻatusalia moni lava Einstein.
E taua le matauina o le igoa na faʻaaogaina e faʻamatala ai foliga e le o se faʻaaloalo i le fomaʻi lauiloa, ae e sau mai le faaupuga Siamani o lona uiga "maa". E ta'ua e le 'au le toniga fou ua na o se aiga vavalalata o le pulou. Na latou matauina foi o le suia o pito o polygons fou faatoa maua i se auala patino na taitai atu ai i le fatuina o se seti atoa o foliga e taʻua o Spectra, o ia mea uma o monoliths aperiodic chiral.
Fa'amatalaga atili: David Smith et al., Chiral Aperiodic Monotile, arXiv (2023). DOI: 10.48550/arxiv.2305.17743
Afai e te fetaia'i ma se fa'aoga sese, le sa'o, pe e te mana'o e tu'uina atu se talosaga e fa'asa'o mea o lo'o i totonu o lenei itulau, fa'amolemole fa'aaoga lenei fomu. Mo fesili lautele, fa'amolemole fa'aoga la matou fomu fa'afeso'ota'i. Mo fa'amatalaga lautele, fa'amolemole fa'aoga le vaega o fa'amatalaga lautele i lalo (fa'amolemole fa'amolemole).
E taua tele lou finagalo faaalia ia i matou. Ae ui i lea, ona o le tele o feʻau, e le mafai ona matou faʻamaonia tali a tagata taʻitoʻatasi.
O lau tuatusi imeli e na'o le fa'aoga e ta'u atu ai i tagata e mauaina le na lafo le imeli. E le fa'aogaina lou tuatusi po'o le tuatusi o le tagata e mauaina mo so'o se isi lava fa'amoemoega. O faʻamatalaga na e tuʻuina o le a faʻaalia i lau imeli ma e le teuina e le Phys.org i soʻo se faiga.
Maua fa'afouga ta'i vaiaso ma/po'o aso ta'itasi i lau pusa meli. E mafai ona e unsubscribe i soʻo se taimi ma matou te le faʻasoaina au faʻamatalaga i isi vaega.
O lenei 'upega tafaʻilagi e faʻaogaina kuki e faʻafaigofie ai le folauga, auʻiliʻili lou faʻaogaina oa matou auʻaunaga, aoina faʻamatalaga e faʻapitoa ai faʻasalalauga, ma tuʻuina atu mea mai isi vaega. I le fa'aogaina o la matou 'upega tafa'ilagi, e te fa'ailoa na e faitau ma malamalama i la matou Faiga Fa'alilolilo ma Tulaga Fa'aaogā.


Taimi meli: Iuni-03-2023